Het is een goed voornemen dat elk jaar terugkomt in de welbekende lijstjes: beter omgaan met geld. Sparen staat met stip op nummer 1, gevolgd door minder onnodige/impulsieve uitgaven doen. Maar hoe begin je? En nog belangrijker: hoe houd je het vol? In dit blog geven we je 6 praktische tips hoe je beter kunt omgaan met je geld in het nieuwe jaar.
Tip 1: Gebruik (digitale) hulpmiddelen
Vind je het lastig om de eerste stap te zetten naar een Financieel Fit leven? Je bent niet de enige. Beginnen met sparen is altijd lastig, maar er zijn diverse apps om je een figuurlijk duwtje in de rug te geven. Zo zorgt de Dyme-app voor een helder overzicht van je inkomsten en uitgaven én de beste deals voor je vaste contracten. De app Budgettool werkt vergelijkbaar en maakt je spaardoelen overzichtelijk.
Wist je dat… met een Financieel Fit-plan jouw financiële situatie jaarlijks gecheckt wordt? Een Financieel Fit-adviseur gaat dan na waar jij kunt besparen op je verzekeringen of je hypotheek.
Tip 2: Stel concrete spaardoelen
Het werd al even genoemd in de vorige tip en is een van de belangrijkste: spaardoelen vaststellen. Wanneer je helder formuleert waar je voor spaart, een grote reis of een nieuw huis, vergroot je jouw motivatie om je spaardoel te bereiken. Stel vast hoeveel geld je nodig hebt voor jouw doel en zet dit vervolgens om in een realistisch maandbedrag.
Tip 3: Stel periodieke overboekingen in
Krijg je altijd op de 26e van de maand je salaris gestort? Dan kun je middels een periode overboeking via je bank een vast bedrag van je salaris automatisch overboeken naar je spaarrekening. Zo zorg je ervoor dat je consistent spaart en voorkom je dat je aan het einde van de maand nog genoeg geld op je rekening hebt om aan (te veel) verleidingen toe te geven.
Tip 4: Beperk impulsieve/onnodige aankopen
Een broek kopen die je niet nodig hebt, maar wel graag wilt. Of die heerlijke chocoladereep die jou aanstaart vanuit het schap boven de kassaband. Overal waar je komt word je verleid. Daaraan toegeven is een van de grootste boosdoeners als je wilt sparen. Maar geen paniek als het jou meer dan eens overkomt. Je kunt er iets tegen doen:
- Een ’24-uursregel’ invoeren. Als je iets graag wilt kopen, wacht je daar 24 uur mee. De kans is dan groot dat je niet meer zo intens verlangt naar die broek of chocoladereep. Handige bespaartip, toch?
- Maak een boodschappenlijstje. Mensen die een boodschappenlijstje maken, doen minder snel impulsaankopen.
- Stel een maximumbedrag per maand vast voor bijvoorbeeld kleding, uitgaan en reizen.
- Zet zoveel mogelijk notificaties van je social media-kanalen uit. Plan vaste tijdstippen in waarop je social media opent. Daardoor voorkom je scrollgedrag en daarmee de kans op verleiding via advertenties.
Tip 5: Minimaliseer schulden
Heb je een persoonlijk krediet, maak dan gebruik van de mogelijkheid om tussentijds extra af te lossen. Voor je hypotheek mag je per kalenderjaar 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van je hypotheek boetevrij extra aflossen. Denk daarnaast ook aan abonnementen die je niet of nauwelijks gebruikt, bijvoorbeeld je abonnement op de sportschool of een streamingsdienst. Door te controleren van welke abonnementen je niet of nauwelijks gebruikmaakt, kun je flink wat geld besparen. Het bedrag dat je anders maandelijks kwijt zou zijn, kun je dan mooi op je spaarrekening zetten.
Goed om te weten: ben je van plan in 2025 een hypotheek af te sluiten en heb je nog een actief telefoonabonnement lopen (waarbij je toestel nog niet is afbetaald)? Dan is dit een BKR-registratie en wordt je abonnement gezien als een lening. Hierdoor kun je minder hypotheek krijgen.
Tip 6: Optimaliseer je inkomsten
Niet eenvoudig, maar voor de langere termijn kan deze tip voor sommige mensen goed uitpakken. Zo gaat het minimumloon in 2025 omhoog van € 13,68 bruto per uur naar € 14,06. Het geld dat je hierdoor maandelijks extra krijgt, kun je direct overmaken naar je spaarrekening.
Vind je dat je prima verdient, maar wil je graag nog een stap maken in je salarisschaal? Dan kun je ervoor kiezen om een cursus of training te volgen. Meer kennis over je vakgebied wordt door veel werkgevers beloond met een hoger salaris.
Wil je persoonlijk advies op basis van jouw financiële situatie?
Onze Financieel Fit-adviseurs helpen jou om te starten met sparen. Zo hoef je het niet alleen te doen. Na een gratis kennismakingsgesprek weet je precies wat in jouw situatie de beste keuzes zijn en waar kansen liggen. Begin 2025 goed en plan vandaag nog een gratis kennismakingsgesprek in met een Financieel Fit-adviseur bij jou in de buurt.