Een starterslening helpt je het verschil te overbruggen tussen jouw maximale hypotheek en de prijs van jouw eerste koopwoning, waardoor de aankoop van jouw eerste woning binnen handbereik komt. Dit wordt mogelijk gemaakt door jouw gemeente.
Het kopen van je eerste woning is een spannende, maar uitdagende ervaring. Gelukkig is er de starterslening om je te helpen bij het overbruggen van het verschil tussen jouw maximale hypotheek en de prijs van je eerste koopwoning. Dit initiatief van je gemeente maakt het mogelijk om toch een woning te kunnen kopen, zelfs als je huidige hypotheek niet voldoende is. Maar hoe werkt het precies? Laten we dit gaan bekijken
Wat is de starterslening?
De SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) starterslening is een hypothecaire lening die bestaat uit twee onlosmakelijk verbonden delen:
- Leningdeel 1: De starterslening. Dit deel los je tijdens de looptijd annuïtair af. Dit betekent dat je elke maand hetzelfde bedrag betaald aan aflossing en rente. Dit bedrag wordt ook wel annuïteit genoemd.
- Leningdeel 2: De combinatielening. De combinatielening loopt tijdens de looptijd op, zolang je de maandlasten voor beide delen niet kunt betalen.
De lening is maximaal 20% van de koopsom of aanneemsom (plus eventuele verbeter- of meerwerkkosten) óf van de marktwaarde uit het taxatierapport. Voor de starterslening wordt het laagste bedrag van deze twee gehanteerd.
Hoe werkt de starterslening?
Je sluit de lening af naast je eerste hypotheek bij een bank. De looptijd van de SVn starterslening is 30 jaar en de rente staat voor de eerste 15 jaar vast. Na de eerste 15 jaar wordt de rente herzien en opnieuw voor 15 jaar vastgesteld.
Met de SVn starterslening heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten. Na die 3 jaar ga je rente en aflossing betalen. Mocht je denken dat deze lasten nog niet kunt dragen, dan kun je een hertoets aanvragen. Hierbij wordt bekeken welk deel van de rente en aflossing jij kunt betalen. Ook mag je de starterslening, of een gedeelte daarvan op ieder moment boetevrij aflossen.
Wat zijn de voordelen?
Er zijn vele voordelen die zich voordoen, waaronder:
- Je beschikt over mee financiële ruimte om je eerste koopwoning te kopen.
- Je mag boetevrij eerder aflossen.
- Recht op hypotheekrenteaftrek met de starterslening.
- De eerste 3 jaar hoef je geen extra maandlasten te betalen.
Wat zijn de nadelen?
Naast alle voordelen, kent het natuurlijk ook zijn nadelen:
- De rente voor een starterslening is doorgaans hoger dan die van een hypotheek. Hierdoor ga je uiteindelijk meer betalen, ondanks dat je de eerste 3 jaar geen extra kosten hebt.
- Er is een maximum voor het te lenen geldbedrag.
- Je moet voldoen aan de voorwaarden voor NHG.
Haal het maximale eruit
Met de starterslening wordt jouw droom van een eerste woning een stuk haalbaarder. Het biedt de financiële ruimte die je nodig hebt om je eerste huis te kopen en geeft je de tijd om er financieel sterker voor te staan.
Ontdek de kansen met een starterslening en grijp jouw eerste woning. Plan vandaag nog een afspraak met jouw financieel adviseur en ontdek de mogelijkheden.