Het kopen van een huis is een spannend en mooi moment in je leven. Spannend omdat het om veel geld gaat en er allerlei bijkomende kosten zijn die je wellicht niet goed in kaart hebt. Daar gaan we je mee helpen, want met welke kosten moet je eigenlijk rekening houden bij het kopen van een huis?
Aankoopkosten
Aankoopkosten zijn de kosten die je maakt bij het kopen van een huis. Denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten. Deze kosten worden ook wel ‘kosten koper’ genoemd. Dit is dan ook gelijk de grootste kostenpost. Gemiddeld zo’n 4 tot 5% van de aankoopprijs bij een bestaande woning. Bij een nieuwbouwwoning zijn de kosten lager.
Notariskosten
Bij de aankoop van een huis zijn de diensten van een notaris heel belangrijk. Deze kosten kunnen worden vertaald in drie belangrijke kostenposten:
- Notariskosten voor de hypotheekakte: Deze kosten betaal je aan de notaris voor het opstellen van de hypotheekakte. Hierin zijn de voorwaarden van je hypotheek vastgelegd.
- Notariskosten voor de leveringsakte: Deze kosten zijn voor het maken van de akte waarmee de woning officieel aan jou wordt overhandigd.
- Kosten voor inschrijven van deze aktes bij het Kadaster
Overdrachtsbelasting
In Nederland moet je bij de aankoop van een woning overdrachtsbelasting betalen. Deze overdrachtsbelasting komt uit op 2% van aankoopwaarde van het huis. Ben je jonger dan 35 en is de koopsom van jouw woning minder dan 510.000? Dan ben je vrijgesteld van overdrachtsbeslasting. Dit scheelt aanzienlijk in kosten.
Kosten koper (k.k.)
Deze term zie je vaak voorkomen bij het zoeken naar een woning. De term kosten koper (k.k) betekent dat de koper verantwoordelijk is voor de bijkomende kosten van de overdracht, zoals de notariskosten en de overdrachtsbelasting. Koop je een nieuwbouwwoning? Dan koop je vrij op naam (v.o.n.) en betaal je geen overdrachtsbelasting.
Hypotheekkosten
Ook het afsluiten van een hypotheek brengt kosten met zich mee:
- Advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheek: Voor je hypotheekadvies en de bemiddeling betaal je een vergoeding aan jouw financieel adviseur.
- Taxatiekosten: De hypotheekverstrekker vereist meestal een taxatie van de woning om de waarde te bepalen. De taxatiekosten zijn dan voor de koper.
- Nationale Hypotheek Garantie (NHG): Als je een hypotheek afsluit met NHG, betaal je eenmalig een premie van 0,6% van het hypotheekbedrag. NHG biedt meer zekerheid.
Houd ook rekening met deze kosten:
- Overbieden: In de huidige woningmarkt is overbieden nog steeds heel normaal. Houd hier dus rekening mee in je totale kostenplaatje.
- Kosten bouwtechnische keuring.
- Verbouwingskosten: Wil je jouw nieuwe woning gelijk verbouwen? Dan kun je dit uit eigen middelen financieren of ervoor kiezen om deze verbouwingskosten mee te nemen in je hypotheek met een zogeheten bouwdepot.
- Overbruggingshypotheek: Als je jouw huidige huis hebt verkocht en vervolgens een nieuwe woning koopt, heb je een overbruggingshypotheek nodig.
- Starterslening: koop je jouw eerste huis? Dan kom je in aanmerking voor een starterslening. Hiervoor betaal je de eerste 3 jaar geen rente en aflossing, maar betaal je alleen direct afsluitkosten.
Zo kan je zien dat er allerlei kosten bij komen kijken bij het kopen van een huis, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting, hypotheekkosten en wellicht nog andere die situatiespecifiek zijn.
Wil je weten met welke bijkomende kosten voor een nieuwe woning jij rekening moet houden? Onze Financieel Adviseurs maken dit graag voor jou inzichtelijk. Zo weet je waar je aan toe bent. Maak een vrijblijvende afspraak en ontdek jouw mogelijkheden.