Reinoud Wilmar (Duranet) neemt duurzaamheidsopties onder de loep
Dat je woning verduurzamen slim is om te doen, hoeven we jou waarschijnlijk niet te vertellen. Maar wist je dat het per woning verschilt welke duurzaamheidsmaatregelen je kunt uitvoeren? Zo is niet elke woning geschikt om een warmtepomp te plaatsen. In de rubriek ‘Groene Stappen’ nemen we, samen met Reinoud Wilmar van Duranet, duurzaamheidsopties onder de loep. We bespreken onder meer de energiezuinigheid, de vooroordelen én de terugverdientijd.
Aflevering 1: de warmtepomp.
Waarom is een warmtepomp het energiezuinige alternatief?
”Om heel eerlijk te zijn is dat een lastige en technische vraag. Je vergelijkt dan gas (een cv-ketel) met elektra (een warmtepomp). Dat kun je niet doen zonder een ingewikkelde berekening toe te passen. Maar in de basis komt het erop neer dat een warmtepomp meer energie in warmte kan omzetten dan een cv-ketel.”
Ik neem aan dat er verschillende variaties zijn in warmtepompen. Kun je bijvoorbeeld een cv-ketel en een warmtepomp samen laten werken?
”Absoluut. Dan kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. De cv-ketel zorgt dan voor warm water voor de douche en de kraan en de warmtepomp verzorgt de verwarming van de woning. Wanneer je die heel snel een paar graden warmer wilt hebben, kan de cv-ketel een extra boost geven. De warmtepomp doet er namelijk wat langer over om de gewenste temperatuur te bereiken.’’
Een andere variatie is de Full electric warmtepomp. ”Dan wordt de cv-ketel vervangen door een grote hygiëne-boiler. In deze boiler wordt permanent warm water gemaakt voor de douche en de kraan. Hoe groot de boiler is, verschilt per huishouden. Zo heeft een groot gezin meer liters warm water nodig dan iemand die alleen woont. De boiler wordt daarop aangepast.”
Van belang is ook het onderscheid tussen hoge- en lage temperaturen pompen. ”Lage temperatuur pompen zijn goedkopere pompen die enkel geschikt zijn voor lage temperatuur-verwarming, zoals vloerverwarming. Wil je radiatoren verwarmen of is je woning minder goed geïsoleerd, dan is een hoge temperatuur-verwarming noodzakelijk.”
Kun je eigenlijk in elke woning een warmtepomp plaatsen?
”Nee. Niet elk huis is daarvoor geschikt. Vaak door ruimtegebruik, want voor zowel de buitenunit als de hygiëne-boiler van de warmtepomp (alleen bij full electric) heb je ruimte nodig. Heb je wel de ruimte, maar alleen hete lucht-verwarming? Dan is een warmtepomp ook geen optie.”
Wat zijn de kosten van een gemiddelde warmtepomp en binnen hoeveel tijd verdien je dat geld terug?
”Voor kwaliteitswarmtepompen én een juiste installatie ben je tussen de € 9.000,- en € 20.000,- kwijt. Dat is veel geld, maar het rendement dat erop zit ligt rond de 7-9 procent. Het is altijd lastig om precies aan te geven binnen hoeveel jaar je jouw investering hebt terugverdiend, maar ieder geval na 15 jaar. De buitenunit moet na die tijd wel een keer vervangen worden, maar daarna ligt het rendement zelfs op 20%.
Dat is flink. Toch hoor je ook veel negatieve verhalen over warmtepompen. Hoe kijk jij daartegenaan?
”Wat ik vaak hoor is dat mensen een warmtepomp veel lawaai vinden maken. Mijn ervaring is dat als een warmtepomp goed is geïnstalleerd, je deze vrijwel niet hoort. Een ander vooroordeel is dat een warmtepomp slecht geïsoleerde woningen niet verwarmt. Met een goede hoge temperaturen-pomp is dat helemaal geen probleem. En ja, een warmtepomp is een flinke investering. Maar je bespaart direct op je gasverbruik. En doordat je met een beter energielabel korting kan krijgen op je hypotheekrente, is investeren in duurzaamheid nog steeds een verstandig besluit.”
Meestal kiezen mensen voor één verduurzamingsmaatregel, zoals zonnepanelen plaatsen. Loont het om verschillende opties met elkaar te combineren?
”Zeker! Zonnepanelen en de warmtepomp zijn beste vriendjes. Als je elektra over hebt vanuit je zonnepanelen, kun je die voor de warmtepomp gebruiken. Op die manier verwarm je jouw woning gratis. Kies je ook nog voor een thuisbatterij, dan bespaar je aanzienlijk. Je kunt die batterij vullen met goedkope energie om de warmtepomp op te laten draaien. Als je dan ook nog je huis goed laten isoleren, hoeft de warmtepomp minder hard te werken. Dit totaalplaatje maakt je woning echt ‘slim’.”
Hoe Duranet jou helpt bij verduurzamen
Een goed advies is essentieel voordat je jouw woning gaat verduurzamen. Als partner van Financieel Fit kijkt Duranet naar je huidige woning, je energieprofiel, de beschikbare subsidies én jouw wensen. Op basis daarvan wordt bepaald welke maatregelen daar het best bij passen en het meeste effect hebben. Daarnaast zorgt Duranet voor de uitvoering van de gekozen duurzaamheidsopties en krijg je na afloop het juiste energielabel.
Twijfel je welke duurzaamheidsmaatregelen voor jouw woning geschikt zijn?
Laat ons jou helpen. Vraag een vrijblijvend gesprek aan met een Financieel Fit-adviseur bij jou in de buurt.