Ieder jaar in december begint het opnieuw. Je kan geen tv of radio aanzetten of je hoort een reclame van een zorgverzekeraar. En dat is niet voor niets. Afgelopen jaar was een record aantal aan mensen die overstapten naar een andere zorgverzekering. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je wilt overstappen? Wij leggen het je graag uit.
Waar moet je op letten als je overstapt van zorgverzekering?
Als je je oriënteert op een nieuwe zorgverzekering gaat het hierom: je wil niet teveel betalen, maar wel een goede dekking. Maar hoe zie je door de bomen het bos en waar moet je op letten als je een zorgverzekering kiest? We helpen je alvast op weg met handige informatie! Een keuze bestaat uit een paar onderdelen:
- De juiste basisverzekering
- Het eigen risico
- De aanvullende verzekering.
Welke basisverzekering kies jij?
De basisverzekering is in Nederland verplicht. Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren. Ook als je chronisch ziek bent. Je kan met een basisverzekering kiezen uit 4 verschillende soorten:
- Naturaverzekering: hiermee kan je bij alle zorgaanbieders terecht waarmee jouw verzekeraar een contract heeft gesloten. Wanneer je naar een dokter of behandelaar gaat waarmee je verzekeraar geen contract heeft, betaalt de verzekeraar een deel van de rekening. Het andere deel moet je zelf betalen.
- Restitutieverzekering: hiermee mag je zelf jouw zorgaanbieder kiezen. Met deze verzekering kan je dus bij alle zorgaanbieders terecht. Het kan wel zijn dat je de rekening eerst zelf moet betalen. In dat geval kan je het bedrag later terugvragen bij je zorgverzekeraar.
- Combinatiepolis: niet elke zorgverzekeraar biedt deze variant aan. Een combinatiepolis is (zoals de naam al zegt) een combinatie van een natura- en restitutiepolis. Met deze polis wordt bepaalde zorg in natura en andere zorg op basis van restitutie vergoed. Lees bij een combinatiepolis altijd goed de voorwaarden voor je besluit om deze af te sluiten.
- Budgetpolis: deze polis is een goedkopere variant op de naturapolis. Je kan met de budgetpolis bij een nóg kleiner aantal zorgaanbieders terecht dan met een naturapolis.
De hoogte van je eigen risico
Het verplichte eigen risico blijft in 2024 hetzelfde als in 2023, namelijk € 385,-. Dit bedrag moet je eerst zelf betalen voordat je recht hebt op een vergoeding van de verzekeraar. Verwacht je weinig zorgkosten te maken? Dan kun je ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen tot € 885,-. Jouw premie gaat dan namelijk omlaag. Moet je in 2024 onverhoopt toch (hoge) zorgkosten maken, dan moet je wel voldoende buffer hebben om deze kosten tot je eigen risico bedrag zelf te kunnen dragen.
Wil je je aanvullend verzekeren? Let dan goed op de dekking
Bovenop de basisverzekering kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Een aanvullende verzekering sluit je bijvoorbeeld af voor fysiotherapie, de tandarts, zorg in het buitenland en alternatieve geneeswijzen. Verwacht je volgend jaar kosten te maken die niet in het basispakket vallen? Dan loont het zeker de moeite om naar de dekking van aanvullende verzekeringen te kijken.
Tip: korting op je zorgverzekering
Met een collectiviteitsregeling kan je korting krijgen op de premie voor jouw aanvullende zorgverzekering. Deze korting krijg je omdat je met veel mensen samen een verzekering afsluit bij een bepaalde verzekeraar. Dit kan bijvoorbeeld worden aangeboden door je werkgever, je sportclub of een andere vereniging waar je lid van bent. Let op! Deze korting geldt niet voor de basis verzekering.
Zorgverzekering vergelijken
Voordat je gaat overstappen is het verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan al binnen 1 minuut.
Vergelijk je zorgverzekering