Overweeg je om jouwspaargeld op een buitenlandse rekening te zetten vanwege de hogere rente?. In landen als Frankrijk en Scandinavië kun je eenvoudig een spaarrekening openen met rentes boven de 3%. Maar is sparen in het buitenland wel een goed idee?
Waarom sparen in het Buitenland?
Aan het einde van 2023 hadden Nederlanders gezamenlijk 12,3 miljard euro op rekeningen in andere Eurolanden. Dit is slechts 2% van het totale Nederlandse spaargeld, volgens de Europese Centrale Bank (ECB).
Onderzoek wijst uit dat Nederlanders ook behoorlijk trouw zijn aan de bank waarbij ze sparen. Daarnaast geeft overstappen enkele administratieve werkzaamheden, wat er ook voor zorgt dat Nederlanders blijven zitten waar ze zitten blijven.
Ook veel mensen herinneren zich nog wel het Icesave-debacle van 2008, toen duizenden Nederlanders hun spaargeld verloren en de overheid moest ingrijpen om hen te vergoeden. We zijn daarom ook een beetje huiverig geworden om wel de overstap te maken.
Is Sparen in het Buitenland Veilig?
Ondanks dergelijke historische problemen, is sparen in het buitenland tegenwoordig meestal veilig. Sinds 2010 moeten namelijk alle landen in de Europese Unie garant staan voor je spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder via het depositogarantiestelsel. Dit zorgt ervoor dat je (een deel van) je spaargeld terugkrijgt als je bank failliet gaat. Dit stelsel biedt in alle EU-landen dezelfde bescherming.
Hoge Rentes als Aantrekkingskracht
Veel spaarders zoeken naar de hoogste rente. Landen die hoofdzakelijk geen bronbelasting heffen hebben ook betere rentes. Bronbelasting is een belasting die wordt ingehouden op rente-inkomsten voordat deze aan de spaarder worden uitgekeerd.
In sommige Europese landen moet je deze vorm van belasting betalen over rente op je spaargeld. Je kunt deze belasting terugvragen als Nederland een belastingverdrag heeft met het spaarland, maar dit kan een drempel zijn voor sommige spaarders.
Is sparen in het Buitenland een slimme zet?
Sparen in het buitenland kan aantrekkelijk zijn vanwege de hogere rentes en het depositogarantiestelsel dat je spaargeld beschermt. Toch vereist het wat administratieve werkzaamheden en vertrouwen in minder bekende banken in het buitenland. Lees meer over of sparen nog wel zin heeft in onze blog.