Wat valt onder vermogen?
Vermogen is een breed omvattend begrip, niet alleen het saldo op je spaarrekening, maar ook aandelen, obligaties en je crypto’s. Daarnaast ook je eventuele vakantiewoning, schulden of andere (persoonlijke) leningen.
Wanneer je geld spaart op je spaarrekening of toch ermee aan de slag gaat in de vorm van beleggen, je krijg te maken met vermogensbelasting. De Belastingdienst gaat er namelijk vanuit dat je met het sparen of het beleggen inkomsten genereert in de vorm van rendement. Wat is de situatie voor Vermogensbelasting 2024 nou?
Veranderingen in de berekening van vermogensbelasting 2024
De manier waarop vermogensbelasting in Nederland wordt berekend en geïnd is aanzienlijk veranderd. Met de overgang naar een systeem dat zich meer richt op het belasting van daadwerkelijk behaald rendement en de recente aanpassingen in belastingtarieven, zitten veel spaarders en beleggers met vragen. In deze blog gaan we in op de vermogensbelasting voor het jaar 2024, combineren we recente updates en bieden we inzichten over hoe je je belasting kunt berekenen en mogelijk verminderen.
Tot recent werden spaarders en beleggers belast op basis van een fictief rendement op hun vermogen, ongeacht het werkelijke rendement. Deze aanpak heeft tot heel veel onvrede geleid, vooral onder spaarders die meer belasting betaalden dan de rente die ze ontvingen. In reactie hierop heeft de rechterlijke macht ingegrepen, wat heeft geleid tot wijzigingen in hoe vermogensbelasting wordt berekend.
Overgang naar belasting op werkelijk rendement
Vanaf 2024 is de vermogensbelasting verhoogd van 32% tot 36% over het rendement. Echter, deze verhoging komt met een belangrijke verandering: de Belastingdienst zal zich aanpassen om meer in lijn te zijn met het daadwerkelijk behaalde rendement, een systeem dat volledig in werking zal treden in 2027. Voor nu, tijdens deze overbruggingsperiode, gebruikt de Belastingdienst nog steeds fictieve rendementen, maar probeert dichter bij de werkelijkheid te blijven door de daadwerkelijke verdeling van spaargeld en beleggingen te volgen.
Heffingsvrije vermogen in 2024
Als je minder dan 57.000 aan vermogen hebt (of 114.000 voor fiscale partners) val je onder het heffingsvrije vermogen en betaal je geen vermogensbelasting. Voor bedragen daarboven zijn er specifieke percentages vastgelegd voor verschillende types vermogen, zoals spaargeld, beleggingen, en schulden. Deze percentages bepalen het fictieve rendement waarover je belasting betaalt.
Berekening van de vermogensbelasting 2024: een voorbeeld
De berekening van de vermogensbelasting hangt af van de verdeling van je vermogen over je spaargeld, beleggingen en andere bezittingen. Elk type bezit heeft zijn eigen fictief rendement percentage. Door deze percentages te gebruiken, kun je het totale belastbare rendement berekenen, waarover vervolgens 36% belasting wordt geheven. De volgende percentages wordt mee gerekend:
Banktegoeden |
1,03% |
Beleggingen en andere bezittingen |
6,04% |
Schulden |
2,47% |
De Belastingdienst heft over deze percentages die zij hanteren als fictief rendement weer 36% belasting. De belasting per categorie zal er dan als volgt uit zien:
Banktegoeden |
0,37% |
Beleggingen en andere bezittingen |
2,17% |
Schulden |
0,89% |
Laten we een voorbeeld nemen waarin je 100.000 aan vermogen hebt, volledig belegd in aandelen. Met het heffingsvrije vermogen betaal je alleen belasting over het bedrag boven de 57.000. Over de resterende 43.000 ga je dus belasting betalen. In totaal betaal je dus 2,17% van die 43.000, wat neer komt op zo’n 159,- euro.
Als je vragen hebt over hoe dit er in jouw situatie uitziet, onze adviseurs helpen je graag met een vrijblijvend gesprek.